Bericht

Historisch moment bij Stoomgemaal Halfweg

Geplaatst op 2 oktober 2022, 14:31 uur
Illustration

Zaterdag 1 oktober 2022 is een historisch moment te noemen. Op die dag werd de schenkingsovereenkomst gesloten tussen Dijkgraaf Rogier van der Sande van het Hoogheemraadschap van Rijnland en voorzitter Paul te Beest van de Stichting Vrienden Stoomgemaal Halfweg. Diverse objecten worden op die manier ‘teruggegeven’ aan het Stoomgemaal. Tot 1977 hebben deze dienst gedaan in het stoomgemaal.

Onthulling klok
Na het ondertekenen van de schenkingsovereenkomst werd door Rogier en Paul de klok, die vroeger bij de ingang van het Stoomgemaal hing, en daarmee symbool staat voor de teruggave van alle objecten, onthuld. Rogier sprak de woorden “mijnheer de voorzitter, ze zijn weer thuis”.

Gemaal onder stoom
Tenslotte begaf het gehele gezelschap zich naar het ketelhuis om het gemaal onder stoom te zetten. Paul te Beest en Rogier van der Sande zouden met een draai aan het wiel de schoepen in beweging brengen. Op verzoek van de Dijkgraaf en onder het mom van “de jeugd heeft de toekomst” bood de jonge bezoeker Cas van Piggelen een helpende hand en samen met de voorzitter zetten zij aldus de raderen aan.

Deel dit: