Activiteit

Stoomweekend in Stoomgemaal Halfweg

Maandelijks: Op Eerste zaterdag, zondag , 11:00 - 16:00 uur

Stoomgemaal Halfweg, onlangs verkozen tot monument van het jaar 2020 van de gemeente Haarlemmermeer, is zaterdag 3 en zondag 4 oktober open van 11.00 – 16.00 uur. De stoommachine wordt gestart om 12.00 uur. Voor jong en oud altijd een unieke belevenis! Ook voor kinderen is er van alles te beleven. Zo staan er verschillende, draaiende stoommachinemodellen, kunnen zezien hoe de stoker kolen op het vuur gooit en vertelt de smid een ijzersterk verhaal, als hij het hete ijzer aan het smeden is.

Stomen, stromen, sissen, bruisen, spatten
De stoommachine wordt door kolen gestookt. Kolen en stoom zorgden samen voor een ware revolutie. Het indrukwekkende stoomverleden komt tot leven in Stoomgemaal Halfweg. Het oudste en grootste nog werkende schepradstoomgemaal ter wereld is een ware belevenis. Rijke historie, prachtige techniek, proeven en ondergaan van de sfeer van vroeger gaan hand in hand. Het stoomt en stroomt, sist, bruist en spat en laat een onuitwisbare indruk na.

Vrijwilligers
Stoomgemaal Halfweg wordt volledig in stand gehouden door vrijwilligers. Normaal zijn er in het gemaal rondleiders aanwezig die alles weten over stoom, techniek en de historie van het stoomgemaal. Vanwege de coronamaatregelen is dat nu helaas niet mogelijk. Bezoekers krijgen een hand-out met de looproute en een beschrijving van wat er op de route te zien is. Vragen stellen aan de vrijwilligers mag natuurlijk altijd!

Coronamaatregelen
Het Stoomgemaal Halfweg houdt zich aan de RIVM regels. Hou er rekening mee, dat er wachttijden kunnen zijn, voordat je naar binnen kunt of verder kunt lopen. In het gemaal is een eenrichtingslooproute uitgezet.

Locatie
Museum Stoomgemaal Halfweg
Kosten toelichting
Volwassenen vanaf 15 jaar, ook 65+ € 8,- Kinderen 6 t/m 14 jaar € 2,-
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
start / einde
Gestart op za 3 oktober 2020. Beëindigd zo 4 oktober 2020
Illustration
 
Deel dit: