Activiteit

Stoomgemaal Halfweg open tijdens Molen- en Gemalendagen

za 13 mei 2023 - zo 14 mei 2023 , 11:30 - 16:30 uur
Illustration

Stoomgemaal Halfweg is tijdens de Molen- en Gemalendagen op zaterdag 13 en zondag 14 mei open voor publiek. Het oudste en grootste nog werkende schepradstoomgemaal ter wereld draait dan onder stoom. Een mooie gelegenheid om de 500 pk stoommachine van het gemaal in werking te zien die dit jaar 100 jaar oud is. Dat wordt gevierd met diverse speciale activiteiten, mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van Stichting voor de Buurt uit Zwanenburg.

Er is een fotowand met foto’s te zien van de bouw en installatie van de stoommachine en de (toen nog twee) ketels in 1923, terwijl in de verbindingsgang tussen het ketelhuis en het machinegebouw een tentoonstelling is ingericht met bijzondere, historische objecten. 

Onvergetelijke ervaring voor kinderen
Voor kinderen is een bezoek aan het gemaal een onvergetelijke ervaring. Naast de grote stoommachine zijn er draaiende modelstoommachines, een smid die gloedvol vertelt over vuur en ijzer en ze ook de smeedhamer laat hanteren, en vrijwilligers die alles over stoom, de techniek en de historie van het stoomgemaal weten en graag uitleg geven en vragen beantwoorden.

Locatie
stoomgemaal halfweg
Kosten toelichting
Volwassenen: € 10,00 en kinderen (van 5 t/m 17 jaar) € 5,00. De museumjaarkaart is in het Stoomgemaal niet geldig.
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
start / einde
Gestart op za 13 mei 2023. Beëindigd zo 14 mei 2023
Deel dit: