Activiteit

Schipholdossier: Van ORS naar MRS

zaterdag 29 april 2023 , 11:00 - 13:00 uur
Illustration

Van Omgevingsraad Schiphol (ORS) naar Maatschappelijke Raad Schiphol(MRS)

De haat-liefde verhouding met onze luchthaven heeft een lange geschiedenis die voert van “De lastige Zwanenburger” van de jaren zeventig van de vorige eeuw, via de AldersTafel naar de Omgevingsraad Schiphol tot in 2018. In die laatste raad hebben, zoals wellicht bij velen van u bekend, Kees van Ojik en Eef Haverkort lange tijd namens de dorpsraad gefunctioneerd. Zij hebben geprobeerd de belangen voor Zwanenburg en Halfweg te verdedigen en dat betekende: beperking nachtvluchten en beperking vluchten over Zwanenburg. De ORS bleek echter een veelkoppig monster: te veel partijen( Rijk, gemeenten, provincies, milieuorganisaties, bewoners etc.) moesten op basis van consensus er met elkaar uit zien te komen. Maar dat lukte in totaal niet met zoveel partijen en zoveel verschillende belangen.

Daarom is na diverse onderzoeken besloten om per 1 juli 2023 over te gaan tot oprichting van de MRS.

De MRS biedt omwonenden en maatschappelijke organisaties de kans om betrokken te zijn bij de ontwikkeling van de luchthaven Schiphol en het verbeteren van de kwaliteit van de leefomgeving.

De MRS heeft dan ook een andere samenstelling dan voorheen de ORS. Zij zal bestaan uit bewoners ( 10 zetels), experts/wetenschappers ( 5 zetels) en een zogenoemde maatschappelijke schil( 5 zetels): vertegenwoordigers van werkgevers, werknemers, reizigers, natuur & milieu.

Op 29 april komt een vertegenwoordiger van de MRS uitleg geven over het doel en de manier waarop onze dorpen hierin vertegenwoordigd kunnen worden. Zie ook www.Zwanenburg-Halfweg.nl of de flyer die u in de bus heeft gekregen

Locatie
Dorpshuis Zwanenburg Halfweg
Kosten
Gratis
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Deel dit: