Organisatie

Kunstfort bij Vijfhuizen

Non-profit

Kunstfort bij Vijfhuizen is kunst, erf­goed en na­tuur in één.


Het mo­nu­men­tale Fort bij Vijfhuizen is een van de eerste be­tonnen ge­bouwen in Ne­der­land en maakt deel uit van de Stel­ling van Amsterdam; een groot­schalig 19e-eeuws ver­de­di­gings­plan dat nooit vol­ledig in wer­king is gezet, en in 1996 werd uit­ge­roepen tot UNESCO We­rel­derf­goed. Het ei­land wordt om­ringd door on­der­schei­dende voor­beelden van Ne­der­landse ruim­te­lijke plan­ning, zoals de 19e-eeuwse pol­der­land­schappen en de 20e-eeuwse Vinex-ar­chi­tec­tuur.


Sinds 2005 is het for­t­ei­land een be­stem­ming voor kunst, een bij­zon­dere plek waar beel­dende kunst en mi­li­tair erf­goed sa­men­komen. De ten­toon­stel­lingen spie­gelen de om­ge­ving van het fort: een col­lage van kunst­ma­tige land­schappen waarin de na­tuur is in­gezet voor di­verse – nu vaak ver­ou­derde – doel­einden.


Het Kunstfort is een plek waar ruimte, tijd en beeld in el­kaar grijpen. De pro­gram­me­ring is ge­ïn­spi­reerd op sci­en­ce­fic­tion – kun­ste­naars scheppen al­ter­na­tieve re­a­li­teiten en be­vragen be­staande sys­temen. Te­rug­ke­rende the­ma’s zijn: kli­maat en land­schap, grens­po­li­tiek en ver­de­di­gings­mo­dellen, tech­no­logie en ri­tueel, dystopie en apo­ca­lyps. Dit wordt ge­pre­sen­teerd in ten­toon­stel­lingen, in­ter­ven­ties in de bui­ten­ruimte en mul­ti­dis­ci­pli­naire uit­wis­se­lingen.


 

Deel dit: